Jarní Toskánsko 1. – krajem Chianti

od Pavla
350 zobrazení

Pohodovou jarní cestu Toskánskem začínáme krajem Chianti plným vína a vinic.

Na cestě

K mému překvapení Luděk souhlasil s květnovou cestou do Toskánska.  Prý když o tom pořád tak básním, asi na tom něco bude. Balíme. Pes nervózně hlídá přepravku a snaží se do ní nastoupit ještě v předsíni, abychom mu náhodou  neujeli.

Nechceme jet do Itálie na jeden zátah a tak 1. zastávka je zmrzlina u jezera Tegernsee v předhůří Alp.  Další pak nocleh v hotýlku v údolí Stubaital před Brennerským průsmykem. Z balkónu koukáme na ledovec, majitelka hotelu sympatická Slovenka, která se sem před 25 lety provdala.  Mají tu báječnou pizzu.  Ráno vzhůru na Brenner po staré silnici, pomaleji a s výhledy (na staré se neplatí dálniční poplatky ani průjezd přes průsmyk). A pak už Bella Italia!

Tegernsee
Neustift im Stubaital
hotel Garni Pfandl
Kdo se nám to nakýblil do postele?
báječná pizza
po staré silnici na Brenner

Těsně před Florencií zastávka u jezera Lago di Bilancino. Aktuální teplota 30°C, ale hlad je silnější než chuť se vykoupat nebo projít u jezera. Tratoria na náměstí v Cavallina  –  to není dort, jen nafouklý slaný chleba na chuť před samotným jídlem.

trattoria v Cavallina

Chianti – kraj vína a černého kohouta

Castello di Montegonzi – vážně se mi povedlo na booking.com vybrat úžasné místo k bydlení.  Působivá kamenná usedlost na vršku kopce nad Greve in Chianti.  Výhled 360° kolem dokola na údolí, kopce a vinice kraje Chianti.  Už od 12. století tu stával hrádek, vyjet sem je ale poněkud dobrodružné, cesta není z nejschůdnějších.  Luděk zatíná zuby, když s autem manévruje po vymleté cestě do strmého kopce.  Večer to radši bereme dolů do Greve na večeři pěšky.  Vydrápat se zpátky nahoru je ale šichta a ozývá se dosti klení a funění.  Západ slunce večer od bazénu se sklenkou vína ovšem nemá chybu… Prostě romantika!

Před odjezdem majstrštyk – zabouchla jsem dveře od apartmánu a klíče zůstaly uvnitř na stole.  Nevěřícně koukám na kouli na dveřích.  Oba naše telefony vevnitř, my venku.  Nikde nikdo. Otevřené okno vysoko, správce před chvílí odjel…  No, vyslechla jsem si :-))).  Po zmateném běhání půjčuji telefon od Angličana z apartmánu vzadu a sháním pana správce. Chvíli to trvá, než přifrčí na mopedu, ale jsme zachráněni.

Castello Di Montegonzi
bazén s výhledem
výhled na Montefioralle
tady bydlíme
večer v Greve in Chianti
Kams mě to sakra zavlekla? aneb strastiplná cesta nahoru na kopec
večer u bazénu

Greve in Chianti – hlavní důvod, proč jsme sem jeli, je řeznictví Macelleria Falorni na Piazza Matteotti. Požitek pro oko i chuťové buňky. Šunky, salámky, špek, sýry… Ochutnávky vína z „vínomatu“, který udržuje otevřená vína v dobrém stavu. Koupíte si předplacenou kartu a po zmáčknutí čudlíku lze ochutnat různá (i dost drahá) vína. Čili ne otevřené jedno bílé a jedno červené, jak u nás…   Když jsme tu byly před lety s Milenou, měli tu desítky různých vín a vínomat zabíral celou stěnu místnosti (za 10 eur na kartě to byl fakt zážitek). Teď už to není takový zázrak, výběr dost omezili.  Ale toskánský salámek s bylinkami a pepřem byl k večeři super.

 

snídaně na Castello di Montegonzi
ranní prázdné náměstí v Greve
pasticeria na náměstí
starý řeznický stůl
Antica Macelleria Falorni
Antica Macelleria Falorni
Antica Macelleria Falorni
místo zaslíbené
když jeden drhne hlavou o šunku...
šunky kam se podíváš
biče ze sušených býčích penisů, které používají jezdci při Palio di Siena
vínomat

Klášter Badia di Passignano je benediktýnský klášter z 11. století zasvěcený svatému archandělovi Michaelovi (Abbazia di San Michele Arcangelo a Passignano), který spravuje dynastie Antinori.  Ke klášteru vede alej starých cypřišů.  U vchodu do románského kostela sv. archanděla Michaela stojí olivovník z bronzu, který vyrobil Andrea Roggi v době covidu v roce 2019.  Žasneme nad tou neskutečnou řemeslnou prací… strom je vyveden do posledního lístečku, kmen ztvárňuje muže objímajícího ženu.  Ke klášteru patří okolní vinice a vyrábějí tu vlastní víno Antinori.

Badia di Passignano
cypřišová alej ke klášteru
nádvoří kláštera
Abbazia di San Michele Arcangelo a Passignano
bronzový olivovník
bronzový olivovník
románský kostel sv. Michaela
panička zmizela v kostele
klášterní vinárna s místním vínem

Znakem regionu Chianti je Galo Nero (černý kohout).  Je to kraj vína. Na každém rohu, v každé zatáčce je nějaké vinařství a cedule wine tasting.  Ochutnat víno tu jde fakt úplně všude.  Škoda, že tu nejsme déle (nikde dále po naší cestě už nebyla taková možnost ochutnávek vína jako v Chianti).  Zastavujeme v Poggio al Sole. Vychlazené růžové, posezení pod borovicí a výhled na vinice a cypřiše… A pak krásná procházka přes kopečky k řece Fiume Pesa.

vinařství Poggio al Sole
Poggio al Sole
místní růžové
Poggio al Sole
cestou k Fiume Pesa
všude wine tasting
zatracený vedro, honem do vody...
řeka Fiume Pesa

Cestou přes kopečky hledáme nějaký pozdní oběd. Ve vsi Sicelle, která má asi 4 baráky, je maličká trattorie v zatáčce u kostela. Rodinný podnik a vaří tu náramně. Patriarcha rodiny posléze přijíždí na kontrolu v červeném „kočkolapu“ a parkuje nám ho skoro u stolu.  Super žihadlo!

skvělý oběd v Sicelle
trattoria u kostela

Mohlo by vás také zajímat...

Za účelem zlepšení služeb tato stránka používá soubory "cookies". Souhlasím Číst více...

Privacy & Cookies Policy